Overslaan en naar de inhoud gaan

Als je hormonen met je aan de haal gaan

7 oktober 2023

7 oktober 2023
tekst: Gisela Timmermans; foto boven: Unsplash; illustratie onder: Blanca van Haaren

Ik herken mezelf niet
“Kun je dan helemaal niets zelf?!”, schreeuw ik tegen mijn man als hij vraagt of ik de gordijnen even wil opendoen.

Het is ochtend, Zeist is nog in het donker gehuld en we gaan over 10 minuten ontbijten met de kinderen. Het is altijd een strak ochtendritueel. Ik schrik van mezelf als ik mijn geschreeuw hoor. Ik lijk wel een stampvoetende, verwende puber, maar dan één van 41. Meegesleurd door emoties. Enkele dagen daarvoor ontdek ik door een uitgebreide test bij een professional, dat ik he-le-maal opgebrand ben. Ik herken en begrijp mezelf niet.

Ik heb al twee jaar van die schreeuwbuien. Het is voor mij en mijn omgeving een hel. Mijn man en ik besluiten uit elkaar te gaan, want zo kan het niet langer. We leven 3 maanden gescheiden van elkaar en zeggen nog niets over onze plannen. We gaan eerst met het gezin een geplande reis maken naar Amerika. We besluiten om 3 weken ná de reis de kinderen pas te vertellen dat we echt gaan scheiden.

Maar eenmaal op vakantie verandert de situatie. Het is mooi weer, ik heb geen stress, ik ben ontspannen. En het belangrijkste: mijn man en ik ZIEN elkaar weer. We besluiten niet te scheiden. Met mijn man spreek ik af: houd me vast als ik weer uit het niets uit mijn plaat ga. Want hoewel ik weet dat ik daarmee iedereen van me af sla, ik kan niet anders, en word meegesleurd. Maar eigenlijk ben ik vervreemd van mezelf en van mijn omgeving. Vastgehouden worden is het enige waar ik dan behoefte aan heb.

Opvliegers
Ik ga naar de huisarts, krijg therapie tegen agressie en leer hoe ik anders kan praten. Niemand denkt aan de overgang. Pas als ik één of twee jaar later opvliegers krijg, valt bij mij het kwartje.

Ik herken inmiddels fasen in de overgang. Ik ervaar dat hoe natuurlijker ik eet en leef, hoe rustiger de overgang voor mij verloopt. Zonder hormonen doorsta ik de opvliegers en het nachtzweten. Drie keer per nacht verschoon ik mijn bed. Op mijn 48ste is het voorbij. Denk ik.

Zoektocht
Als ik op mijn 50ste wéér opvliegers krijg, is de maat vol. Dit kan toch de overgang niet meer zijn? Dit moet anders kunnen. Ik heb alles in huis om iets aan de overgang te doen. 5 jaar werkervaring in de farmaceutische industrie, 1 jaar traditionele Chinese geneeskunde, opleiding tot yogadocent, sjamanisme en 4 jaar kruidengeneeskunde. Ik leef gezond en bewust. Ik kook vers, het liefst uit de eigen moestuin. Hardlopen en tennis wissel ik af met de sportschool. Ik wandel en fiets. Ik besluit om nog bewuster naar mijn leefstijl te kijken, want ik ben inmiddels 6 jaar post-menopauzaal. Ik ontdek dat het specifieke voedingsmiddelen en stressmomenten zijn, die bij mij de opvliegers triggeren. En ik ontdek, dat er natuurlijke oplossingen zijn.

De natuur
De overgang is een natuurlijk proces. Dat ook weer eindigt. Ik geloof dat sterker worden dan de overgang in onze natuur zit. De natuur biedt ons alles wat we nodig hebben. Met een gezonde leefstijl kom je een heel eind. Van vetten, eiwitten, suikers en plantaardige hormonen, tot vitaminen, mineralen en sporenelementen. Het lichaam maakt uit stoffen die het binnenkrijgt uit de natuur zelf wat het nodig heeft. De overgang is niets meer dan de omgekeerde pubertijd.

YU overgangssupplementen
Ik ontwikkel YU op basis van plantaardige hormonen en ga op missie. Ik help met een natuurlijke oplossing zoveel mogelijk vrouwen door het natuurlijke proces van de overgang, zodat ze minder overgangsverschijnselen ervaren. Ga voor meer informatie over de producten naar https://yuforyou.com

Besloten facebookgroep
Om vrouwen nog meer te kunnen ondersteunen en hen antwoorden te geven op allerlei vragen die er in de (pre)menopauze op hen afkomen, start ik een besloten facebookgroep. Word jij ook lid?
 

Bijdrage
Artikel
Column

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.