Skip to main content

Wisselwerking bij Wereldwinkel en Fairtrade Werkgroep

Sun, 05/16/2021 - 08:43

16 mei 2021
tekst: Steven Spaargaren; foto: Marianne de Jager

Wisselwerking is een belangrijk onderdeel van samenwerking. Samen staan we sterker. Er moet sprake zijn van wisselwerking in de communicatie tussen mensen. Ik zie daar steeds meer voorbeelden van. In de Nieuwsbode van 5 mei 2021 zie ik een artikel staan met als titel Fairtrade Week: koop hun producten. Met als onderkop: Altijd op zoek naar vrijwilligers.

Bij het artikel staat een mooie foto met twee mannen: Aart Meijer en Cor Doelwijt in de Wereldwinkel aan de 1e Hogeweg in Zeist. Twee mannen die de samenwerking tussen de Wereldwinkel en de Fairtrade Werkgroep vertegenwoordigen. Zij stralen wisselwerking uit. Dat geeft hoop voor de toekomst. Zij roepen op hun producten te kopen. Tegelijk zijn ze altijd op zoek naar vrijwilligers.

Dat doet me denken aan de tijd dat ik actief was in de Fairtrade Werkgroep in Zeist. De samenwerking met de Wereldwinkel was regelmatig een aandachtspunt. Je kon er minder van op aan. Dat is nu kennelijk opgelost.

De foto zegt nog iets anders: twee mannen op een bepaalde leeftijd. Hoe zit het met de jongere generatie? Je zoekt een bepaald soort jongeren die over de wereld nadenken. In steeds meer gemeenten vervullen jongeren hun Maatschappelijke dienstplicht. Voor zowel jongens als meisjes. Dingen doen die ze niet gewend zijn. Je zou dat kunnen onderzoeken.

Ik lees het artikel verder met een voor mij typerend slot. Cor Doelwijt meldt: De Fairtrade Werkgroep wil de komende periode meer aandacht gaan geven aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (“Sustainable Development Goals”, SDG’s). Zeventien SDG’s die moeten zorgen dat het leven van 1,3 miljard kleinschalige boeren en landarbeiders in 2030 sterk verbeterd is.

Wat zijn die duurzame doelen waar de Werkgroep meer aandacht aan wil geven? Het zijn zeventien doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030. Ze zijn een mondiaal kompas voor uitdagingen als armoede, onderwijs en de klimaatcrisis. Laat ik een aantal eens opsommen:
1. Geen armoede                                            
2. Geen honger                                             
3. Goede gezondheid en welzijn                      
4. Kwaliteitsonderwijs                                       
5. Gendergelijkheid                                         
6. Schoon water en sanitair                             
7. Betaalbare en duurzame energie                 
8. Waardig werk en economische groei enz. enz.

Dit is nog maar de helft van die duurzame doelen! Ze zijn afgesproken door de landen die zijn aangesloten bij de Verenigde Naties. Is dat wisselwerking op macro niveau? De doelen kwamen tot stand op basis van inbreng van organisaties en individuen in de hele wereld.

Mijn suggestie voor de Werkgroep: maak een keuze. Twee doelen per jaar. Dat spreekt meer mensen aan, lijkt me. Vanuit dat uitgekozen doel activiteiten organiseren. Dat zou gevolgen hebben voor beide partijen, Wereldwinkel én Fairtrade Werkgroep. Bijvoorbeeld: “Klimaatactie”: dat brengt veel jongeren in beweging, terwijl “Goede gezondheid en welzijn” meer ouderen aanspreekt. Probeer zo’n aanpak eens uit. Breng dat in bij de gemeente.

Terug naar het artikel met Cor Doelwijt: “Dat moet een wisselwerking worden tussen de Wereldwinkel, de Fairtrade Werkgroep en de gemeente. En dan niet alleen met woorden.”
Die wisselwerking is dan wel belangrijk. Die moet er zijn bij de communicatie tussen mensen. Dat is de basis van iedere vorm van samenwerking.
 

Bijdrage

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.