Rondwandeling in het Lyceumkwartier

4 juli 2021
tekst en foto’s: Linda Arendsen

Vereniging Lyceumkwartier Zeist (VLZ) en een aantal wijkgenoten hebben een cultuurhistorische route gemaakt door de wijk Lyceumkwartier. De wandeling is niet alleen voor wijkbewoners, ook geïnteresseerden uit overig Zeist en de kernen eromheen zullen veel plezier beleven aan de verhalen over monumentale gebouwen en het historisch groen.

Aanleidingen zijn de aanleg van de eerste lanen in de wijk, ongeveer een eeuw geleden, het toenemende bewustzijn van het waardevolle groen om ons heen en een impuls aan de sociale banden na een lange periode van lockdown.

Verhalen van bewoners
De route is ongeveer 7 km lang en voert langs monumentale panden, over onverharde wegen en onder eeuwenoude bomen door. Er zijn ontzettend veel mooie historische beelden opgehaald en er zijn vermakelijke en aangrijpende verhalen van bewoners en kenners opgehaald en gefilmd. Verhalen over de oorlog en onderduikers, over het jongensinternaat aan de Krakelingweg, over het eerste ziekenhuis in Zeist, over invloeden van Indiëgangers in de wijk en de fraaie staaltjes jaren-dertig architectuur. Ook is er een schat aan nieuwe informatie over de wijk verzameld en vervlochten vanuit talrijke bronnen en van wijkbewoners zelf. Fotografie is van natuurfotograaf en wijkbewoner Martin Hierck, wijkbewoners Nayyirih de Koning en Linda Arendsen.

Startpunt en route
De officiële start van de route is bij ’t Jagershuys. Maar in de wijk zijn overal herkenbare routepalen geplaatst met QR-codes die mensen kunnen scannen. Op elk routepunt kunnen wandelaars aanhaken. De route is te vinden op dit adres: https://routes.lyceumkwartierzeist.nl/routes/. Uiteraard wordt ook naar de route verwezen op www.lyceumkwartierzeist.nl.

Officiële opening
Op woensdag 7 juli om 11.00 uur zal wijkwethouder Laura Hoogstraten de startpaal bij ’t Jagershuys officieel openen in het bijzijn van wijkmanager Bram Wispelweij, het bestuur van de VLZ en enkele buurtgenoten. Er is een onthulling, een kleine toelichting op de wandeling en er zal een stuk van de route worden gelopen.
 

Bijdrage: 
Artikel: 

 


In het Lyceumkwartier is niets wat het lijkt:
Etnisch profileren

Wellicht komt de route ook hier langs:
Het halve huis

Volgende artikel:
De mooiste foto van: Marieke Lammers

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.