Stilte of Storm

14 april 2024
tekst: Josine de Vries

Rondom Dodenherdenking zijn er jaarlijks in het hele land theatervoorstellingen. Dit initiatief staat bekend als ‘Theater na de Dam’. In Theater Slot Zeist speelt op donderdagavond 2 mei het stuk ‘Stilte of Storm’. 

In ‘Stilte of storm’ worden Europese steden en levens geschetst. Acht decennia na de Tweede Wereldoorlog. Verhalen met een erfenis uit de oorlog afgewisseld met hedendaagse dilemma’s.

“Zo zullen we zitten tot de één de ander vraagt of zij nog koffie wil. De stilte doorbreken door alledaagse dingen te doen. Alledaagse dingen doen om te vergeten.”

Maj schetst het zwijgen wat ontstond in haar familie, naar aanleiding van haar gefusilleerde overgrootvader die in het verzet zat. Gastspeler Vera neemt u mee op een stormachtige stedentrip naar het hedendaagse Parijs. En dan is er nog het huidige Warschau, de geboortestad van Ewa. Hoe vergaat het de stad, 80 jaar nadat deze werd weggevaagd?

Er komen grootmoeders in stil en luid protest voorbij, een knikkerbaan, kraanvogels. Verhalen die verteld moeten worden, juist vandaag de dag, omdat oorlog weer voelbaar is in Europa. “We protesteren, we schreeuwen, we gaan met 100.000 de straat op. En toch lijken we marionetten van de bedorven regering”.  Een caleidoscopische kleinkunstvoorstelling met geschiedenis en actualiteit. Verwacht klassiekers, eigen materiaal, meerstemmige zang en muziek, en personages uit diverse hoeken die zich al dan niet in stilte laten horen en zien.

Stilte of Storm
Makers/spelers: Ewa Chojecka & Maj van der Mersch 
Gastmaker/speler: Vera Kaye
Eindregie: Jürgen Theuns
Coach/samenstelling: Selma Susanna
Fotografie: Jianni Elsenhout
Met dank aan: Wido van Heemstra, Maurits van der Mersch, Vera Marijt

Donderdag 2 mei, 20:00 uur
Theater Slot Zeist (rechtervleugel van Het Slot Zeist)
Zinzendorflaan 1, 3703 CE Zeist

Meer info en tickets: https://www.theaterslotzeist.nl/theater-na-de-dam-stilte-of-storm-2-mei-20-00-uur/#tickets
 

Bijdrage: 
Artikel: 

 


Meer over Dodenherdenking:
De waarde van bevrijdend denken

Meer over Theater Slot Zeist:
Theater Slot Zeist
 

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.