Première “WALKART”

24 augustus 2022
tekst en beeld: Kees Linnenbank

Het docudrama “WALKART” van Kees Linnenbank gaat op maandagavond 10 oktober om 20.00 uur in theater Figi in première. Het docudrama ”WALKART” behandelt de geschiedenis van de familie Walkart in Zeist. In de film volgen we de gezusters Walkart vanaf hun vroege jeugd tot hun overlijden. In dit docudrama zijn historische speelfilmfragmenten verwerkt.

De familie Walkart heeft veel betekend voor de Zeister gemeenschap, mede door de schenking van het Overbos (het tegenwoordige Walkartpark) aan de gemeente Zeist op voorwaarde dat het een openbaar wandelpark zal blijven. De heer Walkart had tussen 1818 tot 1908 veel invloed op de stedenbouwkundige ontwikkeling van het centrum van Zeist.

Het verhaal
Het verhaal begint in het jaar 1824 als de Amsterdammer Godfried Leonard Walkart in het dorp Zeist een zomerverblijf koopt om er met zijn gezin de zomermaanden door te brengen. De film laat zien hoe de familie Walkart per rijtuig van Amsterdam naar Zeist reist. Het serviesgoed komt per schuit aan in de haven van Zeist.

We volgen de zussen Henriëtte en Johanna Walkart tijdens hun verblijf in Zeist. Vlak voor het overlijden van Marianne Henriëtte in 1904 zijn we aanwezig bij haar bezoek aan notaris Pollones te Amsterdam. Daar laat zij in haar testament onder andere vastleggen dat zij het Overbosch (nu Walkartpark) schenkt aan de gemeente Zeist met een bedrag van veertig duizend gulden voor onderhoud van het park. Ze stelt als voorwaarden “dat dit Bosch tot publieke wandeling worde open gesteld en open gesteld blijve”.

Ook volgen we de schenking door haar aan de Nederlandse Hervormde Gemeente te Zeist.

In de film is te zien hoe in 1904 tuinarchitect Hendrik Copijn uit Groenekan opdracht krijgt van de gemeente Zeist het park opnieuw te ontwerpen en in te richten. Jørn Copijn, neemt ons mee door het Walkartpark en legt uit waarom de halfbroer van zijn grootvader het park in die tijd zo heeft ontworpen.

Het Walkartpark is sinds die tijd het centrum van uiteenlopende activiteiten, waaronder de beroemde poffertjeskraam van Mullens. Tot slot blikken we vooruit naar de toekomst van dit Nationale Monument.

Kaarten
De kaarten voor de première zijn € 5.-. Reserveren is verplicht en kan vanaf 1 september tot 8 oktober bij: info@zhg.nl 

Voor meer info zie: http://www.docudramawalkart.nl/
 

Bijdrage: 
Artikel: 

 


Meer over "WALKART":
Kees Linnenbank komt met docudrama "WALKART"

Kees maakte eerder:
HET LANGEBROECK

Volgende artikel:
Alle kleuren van de regenboog

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.