Pentjak Silat in Zeist

10 oktober 2021
tekst: Jeroen Heindijk

Pentjak Silat is een vernuftige krijgskunst uit Indonesië. Het zijn de sierlijke, gracieuze, precieze bewegingen, die deze kunst kenmerken. Jeroen Heindijk houdt zich al ruim 30 jaar met krijgskunst bezig en geeft lessen in Zeist. De lessen zijn op vrijdagavond in Sport City op de Godfried van Seijstlaan 35, van 19.15 – 20.30 uur. Of buiten, in de zomer als er voldoende licht is trainen we buiten.

Over Pentjak Silat
Monniken beoefende de basisbewegingen van deze krijgskunst om energie te verzamelen en om tijdens hun meditaties een diepere staat van bewustzijn te verkrijgen. Wanneer ze op pelgrimage waren en onderweg werden aangevallen, bleken de bewegingen ook uiterst effectief als zelfverdediging te werken. Op verschillende plekken zijn deze meditatieve bewegingen uitgewerkt tot vechtkunst onder de naam Pentjak Silat.

Pentjak is heilzaam, het laad je batterij op. Het leert je om te ontspannen op momenten dat je denkt juist kracht te moeten zetten. Het beoefenen van deze krijgskunst sterkt je in het dagelijks leven. Het ware gevecht lever je dan ook met jezelf. Het fysieke deel heet Pentjak ofwel ‘vorm’, en de Silat is hoe jij deze vormgeeft: de zelfexpressie. Vandaar dat het een kunst is en geen sport!

De docent
Jeroen Heindijk houdt zich al ruim 30 jaar met krijgskunst, maar ook met bomen bezig. Hij ziet de bomen als krijgers. Bomen moeten zich net als mensen staande houden. Ze staan met de wortels in de aarde, in weer en wind. Droogte, regen en harde wind zijn zomaar een aantal factoren die worden getrotseerd en die de boom sterker maakt. 

Jeroen verbindt hier beide werelden, zo vertelt hij zijn groep tijdens een bostocht. Door de vele bostochten en losse workshops over krijgskunst sloeg hij een brug tussen de meer oosterse ‘zijns’ kant van het leven en de westerse rationele. Hij vormde voor zichzelf een ‘gebruiksaanwijzing’ die past bij de westerse vorm van denken zonder afbreuk te doen aan de oosterse stijl.

Lessen
De lessen zijn op vrijdagavond in Sport City op de Godfried van Seijstlaan 35, van 19.15 – 20.30 uur. Je bent van harte welkom om kennis te maken en te ervaren hoe de bewegingen je bewust maken van je lijf. Je kunt de lessen zo zwaar maken als je wilt. Zak wat dieper door de benen en jij hebt een zwaardere training.

Eén van de studenten zei na afloop van een training: “Ik kom soms met lood in de schoenen, maar ga altijd met vleugels naar huis”.

Welkom! Gratis proeflessen in oktober!

De kosten zijn € 40,- per maand voor volwassenen, € 25,- voor jeugd tot 18 jaar. “Geld mag nooit een issue zijn”, zei mijn leraar altijd, “wel een onderwerp van gesprek”.

Meer info op www.geronimopentjak.nl
 

Bijdrage: 
Artikel: 

 


Volgende bijdrage:
Zeist Lacht!

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.