Oosterkerk Zeist: Beauforthuis Achter de Linie!

25 september 2020
tekst: Peter Funcke

Programmering wordt met volle kracht voortgezet

Door de tijd die een immer voortdurend en maatschappij-verstorend virus verschaft, is het Beauforthuis geprikkeld geraakt om te kijken naar nieuwe manieren om een breed publiek te bereiken met voorstellingen van hoge kwaliteit: veilig, maar ook voor en met voldoende gehoor. Mede dankzij een fraaie bijdrage van het Kickstart Cultuurfonds is dit gerealiseerd in de locatie Oosterkerk in Zeist. En een kickstart was er ook met de kaartverkoop. Van de eerste serie geprogrammeerde concerten is reeds veel al uitverkocht en qua daadwerkelijk aantal stoelen zit het daarmee zelfs op pre-corona niveau.

Beperkingen 

Net zoals alle concertzalen in Nederland waren er de forse beperkingen vanaf maart jl. Voor het Beauforthuis betekende het een teruggang van 160 naar 45 man publiek maximaal. Niet voldoende om een programmering in volledige productie neer te kunnen zetten en al helemaal niet om de eveneens danig geplaagde artiesten een enigszins normale gage te kunnen betalen.

Bijna ideale grote zaal

In de Oosterkerk ‘nieuwe stijl’ kan vanaf heden echter ook hetzelfde aantal mensen terecht (zittend) als in het Beauforthuis, namelijk 160. Voorheen was dit aantal in de kerk 650. Het Beauforthuis programmeerde er eerder al ‘grote producties’.

Kickstart Cultuurfonds

De kerk beschikt reeds  over een sfeervolle ontmoetingsruimte, met o.a. een bruin café met bar en zitjes, waar bezoekers rondom de concerten prettig kunnen verblijven. Geheel in de geest van het Beauforthuis. Mede dankzij een bijdrage van Kickstart Cultuurfonds is/ worden er aanpassingen en investeringen gedaan in het geluid en sfeer-verhogende elementen, zoals gordijnen. En dit zonder blijvende ingrepen in het karakter van de kerk, waar elke zondag de kerkgemeenschap samenkomt. Gezien de oorspronkelijke bestemming van het Beauforthuis als godshuis is daarmee een zekere cirkel weer rond.

Programmering  

Vol trots kan er slechts kort nadat de plannen waren uitgerold worden gemeld dat de voorstellingen van Flip Noorman (zingt Leonard Cohen), Lucky Fonz III, Freek de Jonge (met toepasselijke titel Asociale afstand), Alex Roeka en Robert-Jan Stips praktisch uitverkocht zijn.

Alleen voor de show van Flip Noorman op 3 oktober a.s. zijn nog kaarten verkrijgbaar. Zijn shows van 4 en 25 oktober zitten vol.

Vraag en aanbod is er, dus worden nieuwe voorstellingen op de korte termijn verwacht. Zie voor de gehele agenda: https://www.beauforthuis.nl/

 

Volgende column: Start amateurvoetbal 2020 - 2021

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.