10 boeken

30 april 2020
tekst en foto: Ruud Vermaase

Voor het eerst in 15 jaar sloeg Ruud zijn maandelijkse column over. Geveld door corona was hij tot niets in staat. Nog steeds weet hij geen origineel verhaal te vinden. Zijn belangrijkste inspiratiebronnen (OV, kroeg, concert en zelfs boodschappen doen) zijn immers uitgeschakeld. Op social media werd hij gevraagd zijn 10 beste boeken te plaatsen. Dat maakte zijn column van exact 5 jaar geleden ineens weer actueel.

 

1 meter boek

1 mei  2015
tekst: Ruud Vermaase

Het zijn van die heerlijke dilemma’s tijdens een diner of borrel. Naast welke bekende Nederlander wil je in een vliegtuig zitten? Als je maar 1 ding mag meenemen naar een onbewoond eiland. Of lijstjes maken natuurlijk. De tien mooiste albums, de tien indrukwekkendste concerten ooit gezien, de tien beste voetballers. Probleem is dat dergelijke keuzes bij mij altijd van mijn bui afhangen. En je leeftijd, er komen tenslotte altijd nog goede voetballers bij, nieuwe albums en mooie concerten. Geen probleem is dat je in je leven nooit voor dergelijke gruwelijke dilemma’s komt te staan. Althans dat dacht ik, want binnenkort zal ik toch met een lijstje aan de slag moeten.

Er zijn verregaande plannen om een haard te plaatsen in onze huiskamer. Dat gaat ten koste van de boekenkast. De CD’s blijven, die pak je nog steeds regelmatig, maar al die boeken… Slechts enkele boeken lees je twee keer, of pak je eventjes om een stukje te checken. Ik ben zo’n idioot die mensen aan de hand van zijn boeken en muziek in de kast bij de eerste keer beoordeel. En mensen mij, neem ik aan. In een artist impression van de open haard is er slecht één plankje ingetekend voor boeken. En daarop is slechts een stapeltje van 4 kunstboeken (stoeptegels) gesuggereerd. Een schamel metertje! Ik ben meteen begonnen met een selectieprocedure, wetend dat de boekenkasten naar een van de slaapkamers verhuizen van de kinderen die inmiddels niet meer thuiswonen. Dat weer wel, ik heb op mijn beurt een artist impression op de achterkant van de offerte van de open haard getekend hoe ik mijn bibliotheek op een van de slaapkamers voor mij zie. Als ik de tekening aan A. laat zien, realiseer ik mij dat ik hiermee een goedkeuring geef om de haard door te zetten.

Tijdens mijn eerste lijstje kom ik meteen tot een gruwelijke ontdekking. Als selectiecriterium heb ik bedacht om uit allerlei  interessegebieden alleen mijn favoriete exemplaar op het plankje te zetten.

Klassiekers: Verzamelde werken van Willem Elsschot. Ik zie hem in de kast staan, maar daarna gaat het fout. Beste oorlogsboek: Matterhorn. Beste boek ooit: Nooit meer slapen. Beste sportbiografie: Robert Enke, Beste sportboek: De kunst van het veldspel. Beste biografie artiest: Wired (John Belushi). Beste thriller: Pelgrim van Terry Hayes. Beste marketingboek: Kwaad bloed (Adidas vs Puma).

Laat ik het verder kort houden, alle boeken ontbreken! Uitgeleend. Gelukkig weet ik wie ze heeft, stuk voor stuk met de belofte dat ze hem teruggeven. Slechte boeken leen je niet uit tenslotte.

 

Volgende bijdrage: De waarde van testen in de corona-crisis

 

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.