De waarde van testen in de corona-crisis

28 april 2020
tekst: Henny Fokkema; foto: Pixabay
  

Hoe ook het lot met kwelling u mag slaan,
weest stil, gij maakt het erger, laat begaan;
wie duwt de golven van de zee terug?
Het pogen zelf doet weer een golf ontstaan.

J.H. Leopold (1865 – 1925), Oosterse kwatrijnen

Het corona-virus geeft velen van ons het gevoel dat het lot heeft toegeslagen. Als ik eerlijk ben dan weet ik niet zo goed hoe met de situatie om te gaan. Zelfs m’n gedachten springen als losgelaten virussen rond: van detail (“ga ik wel of niet oppassen bij de kleinkinderen?”) naar grotere vragen (“hoe moet het verder?”). In pogingen ze enigszins in toom te houden, kwam ik uit bij het oosterse kwatrijn van de dichter Leopold. Hoe verrassend kan literatuur toch telkens weer zijn, want wat zegt dit kwatrijn ons?

In de eerste plaats: als ‘het lot met kwelling’ toeslaat dan kan een mens daar bar weinig aan doen.  Het enige dat ik dus kan doen, is me aan de regels houden en verder zo beminnelijk mogelijk accepteren dat het niet anders is.

In de tweede plaats geeft de tekst ook berusting: alles gaat voorbij, ook deze crisis is tijdelijk.

In de derde plaats zegt het kwatrijn me dat de lockdown, het landelijke-blijf-thuis-beleid, verstandig is. Met zijn allen blijven we binnen en als het enigszins kan, laten we de golf van het virus buiten ons om uitrazen, want als je hem probeert terug te duwen dan zal er hierdoor ‘weer een golf ontstaan’. Was het niet een van de deskundigen die op de televisie de nieuwe golf al aankondigde? Zegt het kwatrijn van Leopold nog meer, doen we volgens dit kwatrijn iets nog niet goed?

Inmiddels heb ik mijn partner, die een hooggeleerde dokter is, het kwatrijn ook voorgelezen en hem gevraagd: wat zou jij als arts nu doen als je de gedachten uit dit gedicht als basis voor het handelen in deze corona-crisis neemt? Phoeh, phoeh was zijn eerste reactie, hij liep de trap af om van zulke moeilijke vragen gevrijwaard te blijven. Eerst een kop koffie, maar toen kwam hij los.

“Tja, als ik het kwatrijn goed lees en aan de hand daarvan een oplossing zou moeten vinden, dan hebben we het met de ingestelde lockdown (‘stil wezen’) tot nog toe nog zo slecht niet gedaan. Als we gaan praten over het vervolg dan zouden we bij alle mensen, dus iedereen in Nederland, ogenblikkelijk een PCR-test (kijken of er genetisch materiaal van het virus in neus- of mondholte zit) moeten gaan afnemen. Als de test positief is, dan moeten besmette mensen en hun huisgenoten verplicht 14 dagen in quarantaine blijven.. Op deze manier wordt het virus niet teruggeduwd, maar raast het uit zoals een golf totdat het geen nieuwe slachtoffers meer vindt”.

“Ik snap niet waarom in Nederland niet alle testcapaciteit wordt ingezet (er zijn meer dan genoeg laboratoria) en tot deze maatregel wordt overgaan, zoals ze met redelijk succes wel in Zuid Korea hebben gedaan. De kosten kunnen het probleem niet zijn, gezien de bedragen die in verband met de coronacrisis beschikbaar worden gesteld. Maar ja, in zo’n Aziatisch land ligt de zeggingskracht van een Oosters kwatrijn waarschijnlijk meer voor de hand”.

 

 Volgende column: Ik ga op reis en neem mee...

 

Column: 

Comments

Dankjewel voor deze heldere analyse adhv de mooie kwatrijn van J. H. Leopold. Goed om mee te bewegen met de golven, er zit niks anders op eigenlijk.... Maar als we invloed kunnen hebben met b. v. testen laten we dan door die informatie gemotiveerd worden tot juist handelen. En, in die stille tijd mooie gedichten lezen....die troosten en inspireren. Zoveel maakt Henny ook duidelijk. Dank hiervoor

Mooi geschreven Henny, dank voor de tip om J.H. Leopold te gaan lezen!

Er zijn landen die veel testen en waar toch veel doden zijn te betreuren (Spanje,Italië)en er zijn landen die weinig testen en waar relatief weinig doden vallen (Taiwan bijvoorbeeld). Zuid-Korea test ongeveer net zoveel als Nederland en toch zijn daar relatief minder doden te betreuren.

Nu met de RO waarde onder de 1, kunnen we wellicht, de gemiste kans in Brabant herstellen, door meer te testen en contact onderzoek wel te doen? Mocht die RO toch weer dik boven de 1 komen, door de lockdown te veel op te heffen, komt er toch weer een exponentiële groei ofwel de zee golft terug. Het is balanceren op het dunne koord momenteel.

Iets anders, ook corona gerelateerd, Trump's statement dat dit virus in een lab in Wuhan is ontstaan. Zoveelste poging van hem om te wijzen naar anderen, dacht ik. Echter Ruben's docu over China is afgelopen week gecanceld.

https://www.nu.nl/media/6047153/vpro-zendt-corona-aflevering-tegenlicht-...

In de Vara gids van vorige week staat een interview met Ruben waarin, ik citeer hem:

"Als ik zeg dat ik het niet uitsluit dat het virus uit een lab in China afkomstig is, vind je dat dan cynisch? ... Op grond van de locatie is het waarschijnlijker dan dat het van een of andere markt afkomstig is ... Wuhan is de enige plek in China en een van de weinige plekken in de wereld waar in laboratoria onderzoek wordt gedaan naar coronavirussen ... je hebt overal markten; waarom ontstaat het virus dan precies op die markt in Wuhan?"

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.