Bergingsauto voor vroem vroem auto’s

5 december 2019
tekst en foto’s: Arend Postma

Onlangs was nummer 113 nogal in het nieuws omdat het 0900-0113 moest zijn. 113 is een naargeestig telefoonnummer dat niemand nodig zou moeten hebben.

Op mijn Anna Paulownalaan achter de garageboxen en tegen de bosrand staat regelmatig een bergingsauto. De reclame met het in het oog springende 113 op de rechter deur, trekt al enige tijd mijn aandacht. Als ik het nader bekijk blijkt het een verzameling logo’s van bedrijven. Die maken mij nóg nieuwsgieriger want van een paar spat de curiositeit af. Ik maak een foto om het geheel op mijn gemak thuis nog eens te bestuderen, want ik vermoed een mij onbekende wereld.

De bergingsauto zelf was geen groot geel monster met zwaailichten dat in sneeuwstormen boven al het stilstaande verkeer uittorende, meer een onbeduidend voertuig dat voor een geringe vergoeding hand-en-spandiensten verrichtte.

Even dacht ik dat het een club was waar de leden collectief aan een gebrek aan levenslust lijden, maar niets is wat het lijkt.

Want op hun site kom ik in de wereld van het circuit terecht. Hier telt snelheid, niet met een race tegen elkaar maar tegen de klok. Met aangepaste en getunede (straat) auto’s, met een transponder voor de meest nauwkeurige tijdmeting, draait het om de snelste ronde. Het klinkt ongemakkelijk om de abstracte en niet-tastbare tijd als tegenstander te hebben, dan is de tegenstander van een stierenvechter een stuk concreter.

Een optimistische oliehandel die het dagelijkse leven op gang houdt met een uitgebreid assortiment smeermiddelen. Geen radertje dat de kans krijgt de boel in de soep te laten lopen, ook niet op het circuit. Hun geheim?  Voor elk probleem een oplossing bieden!

Deze verfrissende Energy Drink bevat een extract van Cannabis, daardoor krijg je er direct energie van en gaat het gaspedaal tot op de plank. Het bevat echter geen THC en daarom word je er niet stoned van. Dat kan sommige mensen afschrikken en een reden zijn het te vermijden.

Is een Japanse bandenproducent gespecialiseerd in racebanden met het hoofdkantoor in Osaka.

Hun site biedt een goed overzicht van de verschillende races die er zoal bestaan en daar leveren ze dan de benodigde banden voor:

Time Attack: banden voor een race tegen de klok.  

Dragrace: is een tak van motor- en autosport waarbij twee coureurs vanuit stilstand tegen elkaar rijden over een korte afstand van meestal 1/4 (402 m) of 1/8 mijl (201 m). Hier zijn speciale banden zeker een vereiste: de geur van brandend rubber.

Best in the desert: is een verzameling van ‘off-road races’ door woestijnen en andere leegten. Alleen is Nederland daar niet op gebouwd.

Wie het allemaal zat is en een beetje handig neemt zijn eigen burgermansauto onder handen. Met de tuning- en stylingproducts van Showoff Imports, een wereldwijde groothandel in autoaccessoires, maakt hij van het winkelwagentje een racemonster. Daarmee rijdt hij het asfalt van het circuit aan gort en droomt die van onwerkelijke rondetijden.  

Proton Reclame is mij het brein achter deze bergingsauto, want die is best wel onzichtbaar zo tegen de bosrand en toch valt die op. Proton Reclame maakt van een grijze muis een flamboyant monster. En met behang maken ze van een duf administratiekantoor een hippe werkplek in de natuur.

Ze hebben mij in ieder geval over een dubieuze streep getrokken, want na dit onderzoek kan ik maar tot één conclusie komen: deze bergingsauto vervoert uitsluitend vroem vroem auto’s.

 

Volgende column: Een ongemakkelijke ontregeling
 

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.