Vuurwerk in Zeist

1 februari 2015
tekst: Steven Spaargaren

De jaarwisseling hebben we weer achter ons. Ik was zelf bij mijn dochter in Utrecht. Maar hoe was het in Zeist? We kijken terug aan de hand van het verloop van de jaarwisseling door burgemeester Koos Janssen. Voor de komende jaarwisseling pleit ik voor een soort driehoeksraket: het instellen van vuurwerkvrije zones in Zeist, een groot vuurwerk in het centrum van Zeist en de aanpak van illegaal vuurwerk. Zo’n benadering moet aan elkaar gekoppeld worden. 

We zien in het overzicht van de jaarwisseling van burgemeester Koos Janssen hoe het gegaan is in Zeist. Ik citeer dit overzicht: “De proactieve samenwerking tussen de partners heeft vooral vruchten afgeworpen in de wijk Kerckebosch.” Verder wordt er ingegaan op het verloop van de jaarwisseling. Die gematigde tevredenheid van de burgemeester “hangt samen met de twee autobranden in Nijenheim en het hinderen van de brandweer in Nijenheim en de Mamejohbuurt.” En tot besluit nog  een zin: “De brandweer heeft in Zeist circa 20 keer moeten uitrukken.” Je zal maar in een van deze buurten wonen.....

Op Zeistermagazine.nl is in januari de stelling van de maand: In Zeist moeten bij de jaarwisseling vuurwerkvrije zones worden ingesteld. Wat blijkt uit deze peiling? Dit keer met drie alternatieven voor de stelling. Zo’n 53% van de lezers wil het liefst 1 groot vuurwerk. Daarnaast wil 40% graag vuurwerkvrije zones. Terwijl slechts 8% dat niet wil. Laat ik mij inspireren door de lezers. 

De overgrote meerderheid van de lezers wil dat vuurwerk op een andere manier. De aanpak is van wezenlijk belang. Ik denk dat het tijd wordt om een stap te maken en niet te wachten tot de volgende jaarwisseling. Ik pleit voor het vaststellen van vuurwerkvrije zones. Maar dan wel gekoppeld aan een groot vuurwerk dat professioneel aangestoken wordt. Dat moet mensen trekken om bij elkaar te komen. Tot slot moet de politie illegaal vuurwerk opsporen. In feite een soort drietrapsraket die dit jaar afgevuurd wordt.

Daarmee sluit Zeist zich aan bij de landelijke trend. In totaal 35 gemeenten hebben bij de jaarwisseling vuurwerkvrije zones afgekondigd.  Daar zou Zeist zich mooi bij kunnen aansluiten. Zo’n aanpak is beter dan louter een verbod op illegaal vuurwerk. Daar gebeuren de meeste ongelukken, met name van onschuldige omstanders. 

Vuurwerk is een kwestie van lange adem. We moeten de eerste stap zetten in Zeist. De tijd is er nu rijp voor. De omringende gemeenten zouden mee kunnen doen. Neemt Zeist een initiatief? 

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.