Ode aan de liefde – concert MusiCanta

3 mei 2023
tekst: Roel Bosch

Op 14 mei brengt het nog jonge Kamerkoor MusiCanta een programma dat de liefde bezingt, met werken van Nederlandse componisten. Daaronder zijn Jan Pietersz. Sweelinck, Tera de Marez Oyens, Hendrik en Louis Andriessen en Herman Stategier.

Behalve een ode aan de liefde, is het concert ook een ode aan de verrassende composities van Nederlandse componisten. Zo klinkt het werk van Tera de Marez Oyens, The Lover. De tekst is van de hand van haar echtgenoot, de filosoof en dichter Menachem Arnoni. Hij was een overlevende van Auschwitz en kwam in 1961, ten tijde van het proces tegen de nazi Eichmann, tot de overtuiging dat in ieder mens zowel een Adolf Eichmann als een Albert Schweitzer huist. Het zijn de daden die tot het goede of slechte leiden. In dit lied komt dat op indrukwekkende wijze tot uiting.
Van Hendrik Andriessen wordt het lied Vrede ten gehore gebracht, op een tekst van Adama van Scheltema uit 1916, toen in Europa de Eerste Wereldoorlog woedde; in onze tijd weer heel actueel. In het lied De Waterlelie, getoonzet door Strategier, bezingt Frederik van Eeden hoe zijn geliefde waterlelie zich richt op het licht, als symbool voor zijn eigen gang van donker naar licht. Bij Er staat voor ieder kind een ster, van Jeroen Moes, zullen velen aan hun eigen (klein)kind denken.
Het lied Ken je mij van de onlangs overleden dichter en theoloog Huub Oosterhuis besluit het programma.

Over MusiCanta
Herfst 2020 is Kamerkoor MusiCanta in Zeist van start gegaan. Het koor telt momenteel 16 getalenteerde amateurzangers uit de regio, die een muzikale uitdaging niet uit de weg gaan.
Het gaf al verschillende concerten, en zong op Tweede kerstdag bij de Schaapskooi op Heidestein een geslaagd pop-up programma.

Elke repetitie begint met zangoefeningen van de Schule der Stimmenthüllung (Werbeck). Dat geeft de zang stemtechnisch en in beleving een diepere laag mee.

Kaarten en meer informatie: www.jannekemoes.nl/agenda/ of via de Facebookpagina.

Zondag 14 mei om 15.00 uur
NoorderLichtkerk
Bergweg 92b, Zeist

Jan Pieterszoon Sweelinck - drie Psalmen
Joop Voorn - Trois petites poésies de Gérard de Nerval
Herman Strategier – twee liederen
Hendrik Andriessen - Vrede
Louis Andriessen - Un beau baiser
Jeroen Moes - Zlata Roža, Er staat voor ieder kind een ster
Rudolf Escher - Songs of love and eternity
Tera de Marez Oyens - The Lover
Janneke Moes – vier liederen
Huub Oosterhuis & Stijn van der Loo - Ken je mij

Tickets via https://www.ticketjames.com/nl/tickets/2192-musicanta-ode-aan-de-liefde
 

Bijdrage: 
Artikel: 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.