Kinderboerderij krijgt energielabel A

1 maart 2017
tekst en foto: Chris Huiden, gemeente Zeist

Kinderboerderij De Brink was eind vorig jaar enige tijd gesloten voor een grondige verbouwing. Dat blijkt nu een mooi resultaat te hebben opgeleverd: de kinderboerderij heeft energielabel A ontvangen. Dit werd bekend op 31 januari, tijdens een kleine officiële bijeenkomst op de kinderboerderij. Wethouders Johan Varkevisser en Roy Luca onthulden het label.

Stichting kinderboerderij de Brink huurt het terrein en de twee hoofdgebouwen van de gemeente. De verduurzaming van de kinderboerderij maakt deel uit van een breder plan. De gemeente maakt in de periode tot en met 2021 circa 100 gemeentelijke gebouwen energiezuiniger. Dat leidt ertoe dat 75% van de gebouwen energielabel A krijgt en 25% krijgt energielabel B. En dat zorgt voor een vermindering van de CO2-uitstoot vergelijkbaar met die van ruim 260 huishoudens. Daarmee wil de gemeente bijdragen aan een klimaatneutraal Zeist in 2030. Kinderboerderij de Brink is daarbij een aansprekend voorbeeld. De kinderboerderij kan haar jaarlijkse 80.000 bezoekers met deze verbouwing laten zien wat verduurzaming oplevert.

Wethouder Varkevisser: “We willen natuurlijk dat alle mensen die actief zijn op de kinderboerderij comfortabel kunnen werken en recreëren. Maar bovenal maakt deze verduurzaming van de kinderboerderij deel uit van de Zeister ambitie om in 2030 klimaatneutraal te zijn. Dat houdt in dat we het energieverbruik zoveel mogelijk beperken en de energiebehoefte die er nog is, via duurzame bronnen opwekken.”

Door middel van het aanbrengen van een isolatie in de boerderij op zowel wanden, dak als vloer, is de kinderboerderij veel energiezuiniger geworden. Daarnaast heeft de kinderboerderij zonnepanelen en een houtpalletkachel laten plaatsen. Deze aanpassingen gaan met elkaar zorgdragen voor een energiezuinig gebouw, dat klaar is voor de toekomst. Tijdens de verbouwing heeft de kinderboerderij ook mogelijkheden ingebouwd, om in een later stadium de bezoekersruimte nog beter te kunnen gebruiken voor onderwijs en activiteiten.

De kinderboerderij is – na de verbouwing - sinds begin januari weer open, maar op 1 april zal er een groot heropeningsfeest zijn voor alle inwoners van Zeist.

 

Bijdrage: 
Artikel: 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.