Hummer geluk

1 mei 2016
tekst en foto: Ruud Vermaase

“Kijk eens wat ik heb kunnen scoren bij zo’n jongetje op de vrijmarkt vanmorgen.” Uit mijn zak haal ik een metalen legerautootje. Geen echte Dinky of Gorgi, eigenlijk een verschrikkelijk lelijk schaalmodelletje van een Hummer. Maar op zo’n markt moet je met een opdracht lopen, vind ik. En die zoekopdracht voor mijzelf luidt elk jaar: zoek een metalen legervoertuig. Dat lukt zelden overigens, mijn collectie breidt zich nauwelijks uit. Omdat er naar mijn idee geen legerautootjes worden gegeven door ouders aan kinderen hier in dit antroposofische Zeist en vooral omdat ik pas arriveer na het verorberen van mijn oranje Tom Pouce zittend voor de buis. De echte liefhebbers zitten dan al lang weer thuis en tonen hun buit aan huisgenoten die net uit bed komen.

Het autootje gaat het kringetje rond. We staan bij Pandarve en sluiten daar zoals elk jaar met een groepje vrienden Koningsdag af. Henjo Hekman speelt traditioneel met zijn BX Blues Band lekkere obscure klassiekers. De plastic bierglazen gaan in hoog tempo rond.

“Spaar jij dan legerautootjes, Ruud?” Ik haal mijn schouders op. Niet echt, maar ik vind het leuk om met een specifiek doel over zo’n markt te lopen. Je maakt vooral een kind weer blij met 2 euro.
“Want als je legerautootjes leuk vindt, dan kun je dat toch via markplaats doen. Er is een speciale fabrikant, Artitec. Daar kun je elk modelletje krijgen wat je zoekt! Ik stuur je wel een linkje.”
Ik ken Artitec, prachtige modelletjes, zelfs de YP 408. relatief duur. Maar reageer niet. Nooit meer op dit soort tips trouwens. Laat mij nou, smeek ik in mijn gedachten. Want zo reageren ze altijd op mijn afwijking, althans zo begint het te voelen.

Als ik vertel dat ik nog één album zoek (het comeback concert in The Rainbow van Eric Clapton, wie weet… ik houd mij natuurlijk wel aanbevolen), dan is de reactie altijd meteen dat ik hem toch kan bestellen bij Bol.com of Amazon. Je krijgt zeer behulpzaam een mailtje toegestuurd met een rechtstreekse link naar de pagina en ik hoef alleen maar op de button ‘bestellen’ te klikken en ik heb mijn felbegeerde zoekobject binnen een paar dagen in huis. Maar dat is toch niet leuk? Wekelijks loop ik binnen bij Plaatboef, check even de bak waar ik het album (tweedehands) hoop te vinden en verlaat een half uur later de winkel met 3 andere albums.

Zo loop ik ook regelmatig door een boekwinkel en dus ook over deze vrijmarkt op Koningsdag. Want al die jaren dat ik geen legerautootje scoor, kom ik thuis met een strip van Buck Danny of Blueberry. Of zoals vorig jaar met een gedeukte champagnekoeler. En vandaag het ultieme resultaat: een lelijk Hummertje voor 2 euro (vraagprijs 1 euro). Koper en verkoper gelukkig.

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.