Zwerfvuil maken is geen kunst. Zwerfvuil opruimen is dat wel!

27 september 2020
tekst: Jaap de Boer

Wat is HelemaalGroen?

HelemaalGroen zet zich in voor een schone omgeving. In de gratis app is zichtbaar waar zwerfvuil is opgeruimd. Dit werkt stimulerend, want zo is te zien dat ook anderen actief zijn.

Hoe werkt HelemaalGroen?

HelemaalGroen heeft een App ontwikkeld, waarmee ze laat zien welke wegen en paden zijn schoon gelopen, deze worden dan groen gekleurd. Na enige weken verkleuren de groene wegen, er kan immers weer nieuw zwerfvuil zijn gedumpt. Door dan opnieuw de route te lopen wordt de weg weer fris groen gekleurd.
Via een dashboard volgen de vrijwilligers hun eigen "prestaties", maar kan ook per gemeente (of waterschap) worden getoond hoeveel km en welke wegen zijn "schoongelopen". In de praktijk blijkt dat het gebruik van de App en het bijbehorende dashboard de deelnemers stimuleert om niet eenmalig, maar langere tijd actief te blijven met het verzamelen van zwerfvuil. Vorig jaar is ruim 25.000 km wegen schoongelopen en we streven dit jaar naar een verdubbeling.

Voor wie is HelemaalGroen?

HelemaalGroen is er voor iedereen die wil helpen het zwerfvuil in de wereld te verminderen. Iedereen, jong en oud, die zich wil inzetten voor een schone omgeving. Of je nu loopt, fietst of rijdt in een scootmobiel. HelemaalGroen brengt je in beweging, je maakt en houdt je omgeving schoon en je ervaart het gevoel nuttig bezig te zijn door het zwerfvuil in het juiste verwerkingskanaal te plaatsen. HelemaalGroen is eenvoudig in het gebruik en daardoor uniek. Alle beetjes helpen; samen kleuren we Nederland HelemaalGroen!

Kijk voor meer informatie op www.helemaalgroen.nl en download de gratis app!

Doe je ook mee?

In Zeist zijn er al 11 deelnemers, landelijk al 1388. De burgers willen wel, zijn het zwerfvuil zat, maar de gemeente moet optimaal faciliteren. Faciliteren, niet alleen met grijpers maar ook met een oplossing voor het aanbod van zwerfvuil voor de mensen die hun best doen (thuis ophalen, extra pasje of container). Zelf gooi ik onderweg alles in gemeentelijke afvalbakken en kom met relatief weinig thuis.

 

Volgende bijdrage: Een afgesloten huis

 

Bijdrage: 
Artikel: 

Reacties

"Zelf gooi ik onderweg alles in gemeentelijke afvalbakken...". Tja, maar wat als die vuilnisbakken uitpuilen en wat als (zoals bij winkelcentrum De Clomp) er een vuilnisbelt is gemaakt rondom de afvalcontainers? Bij bijvoorbeeld de doorgang bij de cafetaria aldaar kleurt de app altijd rood! De CleanUpDay was onlangs een succes, maar bedenk dat in bijvoorbeeld Nijenheim nog geen 10 mensen daarvoor te porren waren! En, klopt, de "tegenpartij" van vuilmakers is heel veel groter!

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.