Expositie in Hospice Heuvelrug

7 oktober 2023
tekst: Maria Hoefnagels; foto’s: Mariëtte Ippel

Kunst kan mensen troost bieden. Momenteel exposeren er daarom twee kunstenaar met textiele werken in Hospice Heuvelrug. Anneke Spijker maakt werk met vilt en Wiea van der Zwan heeft prachtige kleurrijke quilts gemaakt.

Hospice Heuvelrug in gevestigd op de eerste verdieping van Heerewegen aan de Arnhemse Bovenweg 80 in Zeist. Het is een plek waar mensen die nog maar kort te leven hebben hun laatste dagen verblijven.
Doel van het hospice is om de gasten, zo worden ze genoemd, professionele, optimale zorg te bieden. Dit houdt ook in een huiselijk warme sfeer creëren waar  ruimte is om  samen met de familie het komende afscheid voor te bereiden. Er is plaats voor 6 gasten.

Al langere tijd worden op het hospice exposities gehouden door lokale kunstenaars. Elke drie maanden is er een nieuw expositie en proberen we aan te sluiten bij de tijd van het jaar. In overleg met de kunstenaar is een werk al of niet te koop. Er wordt werk uitgekozen dat past in het hospice, dus in de levensfase van onze gasten. Het geeft vaker aanleiding voor een gesprekje. De werken hangen in de openbare ruimten, zoals de gang en huiskamers op het hospice. Op de gastenkamers kiezen mensen zelf wat ze willen.

Het is mogelijk de expositie te bezoeken. Wel graag dan van te voren bellen: 030-6984280.

Op zaterdag 14 oktober heeft Hospice Heuvelrug een Open Middag, dan kun je zonder afspraak langskomen tussen 13:00 en 15:45 uur. Naast de expositie kun je dan deelnemen aan rondleidingen, er is een lezing en er wordt een film vertoond. Klik hier voor het programma.

Over Anneke Spijker
Mijn achtergrond is school voor mode en kleding gevolgd door de kunstacademie architectonische vormgeving. Na een aantal jaren gewerkt te hebben in de standbouw ben ik in aanraking gekomen met vilten. Deze textiel techniek heeft me gegrepen en niet meer losgelaten. Na vele uren van experimenteren en het volgen van masterclasses van de grote viltsters denk ik dat ik het proces wel in de vingers heb.

De bomen in mijn omgeving zijn mijn inspiratie. De structuur, de textuur en de ritmes fascineren me. Maar ook de schimmels, de mosjes, de oneffenheden en de vergroeiingen zijn interessant om in mijn vilt te verwerken. Ik houd er van om groot te werken. Het liefst wandbekleding, geïnspireerd op de bast van de bomen. Mijn wandkleden bestaan uit veel kleuren. Ik gebruik vele lagen wol  in vaak complementaire kleuren.  Dit geeft diepte en maakt het kleed tot een interessant geheel. Ik zie ze hangen in een mooi kantoorpand, een oud gebouw of een moderne woning. Op deze manier is de cirkel rond en heb ik mijn liefde voor textiel en architectuur verenigd.

Over Wiea van der Zwan
Ik werk met textiel, gecombineerd met andere materialen. Dat kan zijn steen, hout, papier, afval-materiaal etc. Mijn inspiratie haal ik uit foto’s/plaatjes. Ik raak vooral geïnspireerd door vormen, lijnen en kleur. Kleur is ook heel belangrijk in mijn werk.

Experimenteren met materiaal doe ik ook vaak. Dit kan tot hele verrassende resultaten leiden. Er is nog veel te leren over materiaal, wat kun je er mee doen en wat niet.
 

Bijdrage: 
Artikel: 

 


Meer over het Hospice Heuvelrug:
Nieuw fornuis voor Hospice Heuvelrug

Verhalen uit het Hospice:
Eigenzinnig

Volgende bericht:
Vintage kledingmarkt voor jongeren op De Breul

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.