Vakantieboeken

2 september 2023
tekst: Marcel Leenders; foto: Ronald Camstra

Hij had het nieuwste boek van Ilja Leonard Pfeijffer, ‘Alkibiades’, een epos over het mythologische Griekenland, cadeau gekregen en bewaard tot de vakantie. Zij had thuis nog een hele stapel vakantieboeken liggen, omdat zij er elk jaar weer een kocht, maar nooit las. Een willekeurige greep uit die stapel boeken resulteerde in ‘Een huis in Toscane’, waarin het Italiaanse platteland wordt beschreven in haast poëtische bewoordingen, met cipressen die reiken tot aan de hemel.

Maar als vakantieland hadden zij noch Griekenland, noch Italië uitgekozen. Niet dat dit noodzakelijk is, maar voor de leesbeleving had het wat meer voor de hand gelegen.

Want hoewel hun uiteindelijke vakantiebestemming “Picos de Europa” een prachtig berggebied is in Noordwest-Spanje, was er in deze omgeving niets dat ook maar leek op de wereld zoals die in de vakantieboeken werd beschreven.

Je stelt je bijvoorbeeld die wrede strijd om macht en invloed tussen oorlogszuchtige Spartanen en Grieken, en de opgestuwde vloed van puntige triremen door tot slaaf gemaakte roeiers, zo realistisch mogelijk voor. Maar zodra je opkijkt van je boek, of het even opzij legt, ziet de wereld er ineens heel anders uit, soms zelfs saai.

Ook zijn vrouw, die nu wel aan lezen was toegekomen, had diezelfde onderbewuste ervaring. Spanje was zeker geen Italië. Weliswaar onder dezelfde zon, maar verder is bijna alles anders: de mensen, dieren, de vegetatie, noem maar op. Dus ook zij had haar momenten van desoriëntatie.

En zo gebeurde het, dat zij samen aan tafel op dat balkon van hun Spaanse appartement, in stilte hun boeken lazen. Samen op vakantie, maar toch in verschillende werelden.
 

Bijdrage: 
Column: 

Reacties

Mooi geschreven Marcel!

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.