Kerckebosch zonder horeca

20 november 2021
tekst en foto: Arend Postma

Regelmatig, als ik boodschappen doe in ons winkelcentrum Kerckebosch, word ik door passanten, vooral NS-wandeling-wandelaars en knooppuntroute-fietsers, aangesproken met de vraag: waar kan je hier ergens koffie krijgen?” Beschroomd moet ik dan zeggen dat er op dat gebied weinig tot niets is: een koffieautomaat bij Albert Heijn, een snackbar en een paar onregelmatig geopende tafels en stoelen op Het Plein en de Marijkelaan. Er is gewoon niets om wanhopige bezoekers blij mee te maken en hun leven weer zin te geven.

Dat gevoel komt mij heel bekend voor en doet mij denken aan de fietstochten door Nederland van mijn vriendin en ik. Die gaan meestal via knooppuntroutes met prachtige wegen en paden door voor Nederland eindeloze bossen, heidevelden, duingebieden, weilanden, steden, brinkdorpen en polders. Dat is een feest dat duurt tot het moment dat je beslist dat je een kopje koffie of een pilsje nodig hebt. Dan slaat elk gevoel van een euforische genieten van de natuur om in: ‘ik doe een moord voor groot glas ijskoud bier!’ Dan blijkt er in geen velden of wegen een terras te bekennen en wordt het vervolg van de tocht een marteling en verlies je elk oog voor de schoonheid van de omgeving.     

De onder diverse prijzen bedolven wijk Kerckebosch Zeist is een pronkjuweel en toonbeeld van duurzaamheid. Zo is de wijk op 28 september jl. genomineerd voor de NEPROM-prijs. Dat is een prestigieuze prijs voor locatieontwikkeling en wordt uitgereikt aan de betreffende gemeente en één of meer daarbij betrokken marktpartijen. Daarvoor, op 11 april 2019, was de wijk - als initiatief - al uitgeroepen tot meest natuurinclusieve gebiedsontwikkeling. En tijdens het Landelijk Congres Openbare Ruimte, op 7 oktober 2016 in Leeuwarden, mocht de wijk Kerckebosch Zeist zich in 2016 de beste openbare ruimte van Nederland in 2016 noemen.

Die beste openbare ruimte intrigeert, want begint toch enigszins te knellen.
Het verhaal van de wijk was perfect en op de tekentafel compleet. In de talloze artist’s impression’s waren flora en fauna, zowel onder- als bovengronds, voortdurend aanwezig met af en toe een verdwaalde totempaal. In bouwkundig en creatief opzicht was de wijk voor de architectuur een project met ongekende mogelijkheden. Want al die toekomstige bewoners, gelukkige gezinnen met een zoon, dochter en een hond, wilden natuurlijk via hun onder architectuur gebouwde huis laten zien wie ze waren en waarom. De wijk is geworden ‘as designed’.

Ik neem mijzelf kwalijk dat ik na alle voorpublicaties over de nieuwe wijk nooit hardop de vraag gesteld heb: ‘maar waar is de horeca, in het hele verhaal? Waar kun je als uitgedroogde wandelaar, fietser of gewoon als wijkbewoner terecht voor een koffie of een bier? Of op een zwoele zomeravond in een restaurant of eettent in de eigen wijk eten en drinken of een terras bezoeken?’

Tegenwoordig heeft elke stad, elke wijk en elk gehucht wel zijn eigen horecaplein, weliswaar in het kader van regulering onder auspiciën van de lokale overheid.

Ik vrees dat het allemaal te laat is en dat drooglegging, eveneens onder auspiciën van de lokale overheid, erin zal sluipen. Dat is in het kader van gastvrijheid niet uit te leggen.

Misschien dat organische groei dan wel clandestiene initiatieven hier nog wat soelaas kunnen bieden, want dan hoef ik wandelaars en fietsers niet meer teleur te stellen.

Bijdrage: 

 


Arend schreef eerder:
De schitterende schizofrenie van Zeist

Wel verkrijgbaar in Kerckebosch: kaas
Alexanderhoeve

Volgende bijdrage:
De mooiste foto van: Jos de Bokx

 

Reacties

Er zijn volgens mij diverse pogingen geweest tot horeca in Kerckebosch. Bakker Brandsma schenkt (of schonk) koffie, Hotel Kerckebosch is ook een fantastische plek voor uitgedroogde wandelaars en fietsers. Er zat een hele goede Italiaan, maar die heeft het helaas niet gered. Op alle andere winkelcentra (buiten het centrum) ken ik eigenlijk ook geen voorbeelden van goed lopende horeca gelegenheden.

Mooi stukje geschreven. Het prachtige Kerckebosch en een verwaarloosde WC. Ik ben een koffie specialist maar zou voor geen euro in het WC zitten waar het verouderd is en totaal geen uitnodigend beeld geeft. Ik heb gezien dat er een aantal winkels hun best hebben gedaan om het binnen zo mooi mogelijk te maken en dat is ze gelukt ook, alleen nu nog de buitenkant de binnenkant bestrating verlichting teveel om op te noemen. TIP: schrijf een stukje naar de gemeente en betrek alle winkeliers en vooral de verhuurder van het WINKELCENTRUM. Samen sta je sterk.

Bij fleur en geur kun je koffie etc drinken.

Geur & Fleur is een ontzettend leuke winkel maar géén horeca. Je kunt er met een beperkt aantal een kopje koffie of thee drinken maar een uitgebreid aanbod aan dranken en eten is niet mogelijk. En daar is de ruimte er ook niet voor.

Dit is niet het moment om een horeca zaak te openen. Voor je het weet moet je weer maanden dicht. Daarbij mag je je afvragen of het nu wel wenselijk is om nu te gaan terrassen.

Ja prachtig is de wijk Kerckebosch. Hoe mooi wonen wij zo midden in de bossen daar moeten wij zuinig op zijn. Mensen komen van ver (met de auto en trein) om hier te wandelen en te genieten van o.a. ons mooi Heidestein. Jammer is dat het zeer verouderde/verloederde winkelcentrum Kerckebosch een slechte uitstraling heeft op deze mooie omgeving. Maar misschien gaat het ooit.... eens goed komen.

Je kunt voor koffie en thee ook terecht bij Binnenbos.

Het stukje over horeca in Zeist raakt kant nog wal. Even opgesomd. in het winkelcentrum is Daanś Droom, daarnaast Bakker Brandsma, Geur en Fleur met heerlijk gebak en een leuk terras. Ook nog een chinees en Snackbar Francois. Even verderop ligt het Binnenbos met heerlijk gebak en koffie. Dat van de NS wandelaars begrijp ik niet, omdat de route via Bornia gaat en circa 3 km van het winkelcentrum verwijderd is. Als van Zeist naar Maarn loopt, kan je bij het station terecht bij de Huiskamer of voor appelgebak en koffie op de Princenhof vlakbij het station. Volgende stop kan makkelijk in Austerlitz. Zelf heb ik ook door gebieden gelopen waar ik onderweg geen horeca was. Dus gewoon warme thee of koffie mee in een thermoskan mee en wat te eten. Genoeg keuze dus en ja Kasteel Kerckebosch is ook fraai. Overigens zat hier jarenlang het Praethuys, maar die redde het ook niet.

In mijn column over de horeca in Kerckebosch lijkt de boodschap niet echt duidelijk uit de verf gekomen te zijn. Met de nadruk op de ‘verkrijgbaarheid van koffie’ doe ik een aantal ondernemers in het winkelcentrum te kort. Maar de boodschap van de column over de wijk Kerckebosch, dat zichzelf helemaal opnieuw heeft uitgevonden, blijft: op de tekentafel is iets van horeca in de vorm van terrassen en eethuizen waar je het hele jaar door naar binnen kunt stappen voor een streekbier, wijn, koffie of dagschotel als optie niet meegenomen.

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.